Abstinenta

Trebuie amintit ca o mare dezbatere pe acest subiect s-a consumat la inceputul anilor 2000, cand multe tari au imbretisat asa-numitul “ABC”, ale carui cuvinte de ordine erau Abstinenta, Incredere (Be Faithful) si Prezervativ (Consomise), pentru prevenirea infectarii cu virusul HIV.

Masura a fost imbratisata la acea vreme de mai multe state, unde au fost implementate programe antiretrovirale, unele dintre acestea fiind si acum in curs de derulare, insa doar o mica parte dintre pacient au beneficiat de ingrijire.

In unele tari, precum Africa de Sud, a existat chiar o politica de stat in favoarea abstinentei. Aceasta masura a fost vazuta ca principala fata a guvernului local, ajungandu-se la o situatie ingrijoratoare, unde una din cinci peroane erau infectate cu HIV.

Intre timp, in Statele Unite, in cadrul planului prezidential de lupta anti-SIDA, s-au adoptat programe bazate pe abstinenta,
acestea ajungand sa consume o treime din fondurile destinate preventiei HIV, in general.

Discursul pentru abstinenta s-a transformat rapid intr-unul impotriva prezervativului, Uganda fiind unul dintre statele care au imbratisat aceasta retorica.

Mai mult, organizatiile pentru apararea drepturilor omului au raportat eliminarea informatiilor primare despre HIV/SIDA din programa scolara, in vreme ce alte materiale sugerau ca virusul poate patrunde usor prin prezervativul din latex.

Finantarea SUA pentru promovarea abstinentei a atins apogeul in 2008, cand pentru Africa sub-sahariana au fost alocati numai putin de 1.3 miliarde de euro. Efectele acestor politici se lasa insa asteptate, rata infectilor HIV in aceste zone fiind in continuare extrem de crescuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.