Acorda atentie afectiunilor ORL
Probabil ca nu exista persoana care sa nu fi suferit in copilarie o durere de ureche sau sa nu fi avut binecunoscuta boala a urechii, otita.
Afectiunile ORL includ problemele legate de sistemul ureche, nas si gat.
Otorinolaringologia este ramura medicinii care se ocupa de acest sistem prin diagnostificare si tratare a afectiunilor la aceste nivele.
Cele mai des intalnite afectiuni ORL sunt rinita, sinuzita, otita si amigdalita.
Aceste afectiuni pot aparea in orice sezon si netratate pot cauza multe neplaceri si complicatii in urma carora ramanem cu sechele pentru tot restul vietii.
Rinita este caracterizata prin prezenta unor afectiuni inflamatorii la nivelul mucoasei nazale. Aceasta se carcaterizeaza prin obstructie nazala, rinoree, pruruit nazal si stranut.
Unele rinite se dezvolta pe baza medicamenetelor, altele sunt infectioase sau alergice, iar unele chiar hormonale. Rinita netratata corespunzator are urmari care produc diverse complicatii.
In general se trateaza prin spalaturi nazale sau cu administrare de antibiotic.
Sinuzita reprezinta o alta afectiune ORL si este carcaterizata de o inflamatie a mucoasei sinusurilor provocand dureri de cap, senzatii de pulsiuni la nivelul obrajilor si secretii purulente. Se poate transmite pe cale aeriana, prin stranut sau tuse. Se trateaza cu antibiotic intravenos cel
putin zece zile si antiinflamatorii.
Rinosinuzita acuta se refera la inflamatia mucoasei nasului si sinusurilor paranazale.
In unele cazuri este necesar tratamentul chirurgical atunci cand medicamnetele nu pot rezolva problema. Complicatiile care pot sa apara afecteaza orbita, baza craniului, meningele si substanta cerebrala.
Otita reprezinta inflamatia urechii si este de doua feluri: externe si medie. Cea mai des intalnita este otita medie care netratata poate duce la pierderea auzului.
In cazul otitei externe inflamatia conductului auditiv extern sau pavilionului auricular va determina o durere acuta intensa, infundarea urechii si scaderea auzului.
Otita externa micotica nu este dureroasa si se manifesta doar prin mancarimi, secretii sau dopuri de ceara. Atunci cand se asociaza o infectie bacteriana cu o otita micotica apare durerea si tumefierea. In acest caz se vorbeste deja despre o otita externa mixta.
Hipoacuzia sau scaderea auzului apare in urma otitelor si chiar a dopurilor de cerumen, sau in urma unor traumatisme.
Amigdalita este inflamatia amigdalelor palatine si are cauze virale si bacteriene. Este o boala contagioasa la contact apropiat si se manifesta prin dureri de gat, temperatura ridicata, respiratie urat mirositoare, dificultati la inghititre.
Daca aceasta are o etiologie virala se va vindeca de la sine, iar daca este bacteriana atunci este obligatorie administrarea tratamentului cu antibiotic.
Foniatria este o ramura ORL care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul problemelor existenta la nivelul vocii.
Bolile acute sau cronice care afecteaza in general corzile vocale produc raguseala sau disfonia.
Laringoscopia este examinarea gatului si laringelui care poate determina anumite afectiuni sau boli care pot sa apara la nivelul gatului.
Prevenirea complicatiilor ORL presupune un anasamblu de masuri generale si locale. Profilaxia generala se refera in primul rand la o igiena corespunzatoare.
Raspandirea multor virusi si bacterii, alaturi de o igiena necorespunzatoarea sunt in principal primele cauze ale acestor afectiuni.
In urma unui consult general ORL se vor face investigatii precum aspiratia secretiilor auriculare, extractie corp nazo-faringian,extractie sau spalatura cerumen unilatral sau bilateral sau impedacemetrie. In urma acestor investigatii medicul specialist va stabili cu exactitate starea de sanatate pentru fiecare sectiune.
Exista o serie de boli care nu prezinta simptom dar care se pot descoperi in urma unui consult ORL.
De-a lungul timpului s-au incercat tot felul de metode alternative de terapie pentru afectiunile ORL cum de exemplu reflexoterapia sau infuzii realizate din diferite plante.
Cancerele ORL sunt un grup de afectiuni oncologice care pornesc de la structuri anatomice care intra in componenta gatului si visceocraniului.
Aceste tipuri de cancer sunt intalnite destul de rar comparativ cu alte tipuri si apare in general la barbatii trecuti de 60 de ani.
De cele mai multe ori sunt asimptomatice dar exista situatii cand se pot vedea sub prezenta unor inflamatii sau edeme, leziuni eritematoase sau albicioase la nivelul gurii, disfonii, obstructii nazale permanente, sangereare nazala, dureri de gat sau de urechi.
Aparaitia acestor boli este determinata de mai multi factori dintre care fumatul este se pare principala cauza a cancerelor ORL.
Consumul excesiv de alcool de asemenea creste riscul aparitiei cancerului in zona si cavitatea bucala.
Rata de vindecare a acestor tipuri de cancer este mai mare daca sunt descoperite in faze incipiente.
Nu ezita sa iti faci o programare pentru un consult ORL de specialitate, intr-o clinica privata unde specialisti ORL Targu Mures se ocupa cu grija si profesionalism de sanatatea ta!