Cainele tau stie sa asculte?

Avand in vedere ca multa lume are un caine, poate chiar mai multi, ma intrebam daca ii tin doar asa de drag sau ii si invata anumite lucrurin folositoare. Un lucru esential, sau chiar primordial, ar fi daca cainele stie sa raspunda la comenzi.

O comanda principala poate fi considerata “Aici!” sau “Vino aici!”. Foarte multi proprietari de caini se plang ca aceasta comanda este adesea ignorata de caine. Asta pentru ca este foarte probabil ca ea sa nu fi fost “predata” corect sau pentru ca “recompensa” cuvenita a intarziat sa apara sau a fost chiar inlocuita cu altceva.

Nu sunt rare cazurile in care vedem un caine alergand fara o tinta anume si un stapan cu lesa in mana fugind dupa el, suparat si nervos, strigand “Aici!” pe tonuri care de care mai variate dar neadecvate.

Situatia descrisa este un exemplu clasic despre cum invata cainele ca “Aici!” inseamna “Fugi unde vezi cu ochii ca s-a suparat stapanul si te asteapta ceva neplacut cand te-o prinde!”.

O metoda destul de eficienta este schimbarea comenzii pe care cainele s-a obisnuit sa nu o execute cu alta. Daca la “Aici!” reactioneaza negativ, foloseste “La mine!”, de exemplu. Si asta e doar inceputul. Sa subliniez ca e vorba si de foarte multa rabdare.

Alte comenzi esentiale: “Pas!”, “Sezi!”, “Culcat!”, “La loc!”, “Aport!”.

Eu, cu toate ca sunt o persoana care agreeaza mai mult pisicile, as vrea un caine care sa raspunda la comanda “Inveleste-ma!” sau “Desfa-mi un Heineken!”. Comenzile de baza mi se par cam inutile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.