Ce inseamna sa fii supraponderal?

Medicii definesc de obicei un om supraponderal ca fiind un om care cantareste cu aproximativ 10 – 20 de kilograme mai mult decat ar fi greutatea sa normala tinand cont de graficul standard de greutate/inaltime.

De foarte multe ori insa, supraponderalitatea este confundata cu obezitatea, insa cu siguranta un om supraponderal nu este un om obez, asa ca vom discuta in cele ce urmeaza despre acest aspect.

Un om obez este acela care deja cantareste cu mai mult de 20% decat ar fi greutatea sa normala.  Exista de-asemenea obezitate morbida, care inseamna ca persoanele aflate in aceasta situatie cantaresc cu aproximativ 50-100% mai mult decat greutatea normala, sau au un exces ponderal care devine serios privind sanatatea sua functionarea corespunzatoare a organismului.

Persoanele care incep sa creasca in greutate, pot efectua diferite teste pentru a afla daca sunt obeze sau supraponderale. De mentionat insa este faptul ca un calcul exact al cantitatii de grasime din corp nu este o misiune atat de simpla precum pare, iar unele teste ofera rezultate mult mai precise decat altele.

Masurarea hidrostatica a procentului de grasime a organismului este o modalitate prin care cei care isi doresc sa afle daca sunt obezi sau supraponderali, pot sa faca acest lucru.

Acesta este metoda de evaluare a compozitiei organismului, este cea mai sigura dintre toate, iar on timpul desfasurarii testului, persoanele supuse testarii sunt scufundate in apa in timp ce greutatea lor de sub apa este inregistrata.

Absorbtiometrie cu raze X cu energie duala (DEXA) reprezinta de-asemenea o alta metoda sigura in ceea ce priveste evaluarea grasimii organismului.

In timpul efectuarii acestui test, pacientul este nevoit sa stea culcat pe spate timp de aproximativ 20-30 de minute, iar in tot acest timp, fiecare sectiune a organismului este supusa sistematic razelor X.

De mentionat insa este faptul ca aceste teste care ofera rezultate foare precise, nu pot fi efectuate acasa, ci se pot realiza doar in cadrul unor centre specializate care sunt dotate cu echipamente pe masura.

Ei bine, persoanele care urmeaza astfel de teste, iar rezultatul este ca sunt fie supraponderale, fie obeze, cu siguranta trebuie sa faca in aceasta privinta ceva, pentru ca in cel mai scurt timp sa obtina un corp perfect sau cat mai aproape de perfectiune.

Cel mai indicat ar fi ca atat persoanele obeze cat si persoanele supraponderale, sa isi indrepte atentia spre un dietetician renumit sau spre un nutritionist renumit, pentru ca specialistul in nutritie sa le creeze un regim alimentar sanatos.

Tinand cont de stilul de viata al pacientilor supraponderali sau obezi, dieteticienii sau nutritionistii pot crea regimuri alimentare personalizate, care sa contina diferite alimente sanatoase, ideale pentru a slabi.

Cu siguranta nu infometarea reprezinta solutia pentru cei obezi sau supraponderali care isi doresc sa slabeasca. Acestia pot obtine cele mai bune rezultate, si pot ajunge la o forma fizica de invidiat daca urmeaza un regim alimentar sanatos.

Se poate slabi aproximativ 5% din greutatea corporala pe luna, daca este urmat cu strictete regimul alimentar.  In functie de greutate si de dieta, se pot slabi chiar si 15 kile intr-o luna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.