Inelul de logodnă cu diamant are o tradiție de peste 500 de ani

Când vine vorba despre inele de logodnă, toată lumea se gândește la diamant. Puțin, însă, cunosc tradiția inelului de logodnă incrustat cu o astfel de piatră prețioasă, deși este cea mai populară bijuterie din lume de peste 500 de ani încoace.

Cine a lansat moda inelului de logodnă cu diamant?

Oferirea unui inel la cererea în căsătorie este un obicei foarte vechi, a cărui semnificație ține de conturul fără început și sfârșit al bijuteriei. Incrustarea unui astfel de inel cu un diamant frumos strălucitor, însă, are o poveste mai puțin știută, deși este recunoscută la nivel mondial ca simbol al dragostei eterne.

Primul inel de logodnă cu diamant dăruit vreodată apare, în istorie, ca fiind cel pe care Arhiducele Maximilian i l-a oferit, în anul 1477, viitoarei sale mirese, Maria of Burgundia, fiica lui Charles the Bold.

Semnificația inelului de logodnă cu diamant

Totuși, cum a ajuns diamantul să fie cea mai populară piatră prețioasă atunci când vine vorba de incrustarea unui inel de logodnă?

După mai bine de 500 de ani de la prima lui folosire într-o cerere în căsătorie, inelul cu o astfel de piatră prețioasă a devenit simbolul internațional al logodnei, iar poveștile privind semnificația sa nu sunt deloc puține.

De exemplu, se spune că inelul de logodnă cu diamant a devenit un simbol al iubirii eterne deoarece termenul „diamant” derivă din cuvântul grecesc „adamas”, care înseamnă „de neînvins”, „indestructibil”. Și pentru că aceste pietre chiar au astfel de calități, ele au fost asociate cu dragostea și căsătoria, devenind un simbol al legământului de iubire dintre doi îndrăgostiți.

O altă poveste spune că tradiția dăruirii unui inel de logodnă cu diamant își are rădăcinile în Epoca Modernă, având legătură cu faptul că, pe atunci, bărbații care rupeau logodna erau obligați să le plătească femeilor pe care le părăseau despăgubiri considerabile.

Iar cuantumul acestor despăgubiri era calculat în funcție de daunele psihice cauzate femeii și de ocaziile de a cunoaște alți bărbați, pe care aceasta le pierduse în timpul logodnei.

Și pentru că, în cele din urmă, costul despăgubirilor ajungea să fie destul de mare, a apărut obiceiul de a se folosi, în cererile în căsătorie, un inel cu diamante, care, în caz de despărțire, putea fi o asigurare financiară suficientă pentru orice femeie.

Cât costă un inel de logodnă cu diamant

Așadar, diamantul a fost dintotdeauna cea mai scumpă piatră prețioasă, iar acest lucru nu l-a împiedicat să se mențină pe primul loc în preferințele tuturor femeilor, deși au trecut mai bine de 500 de ani de la oferirea primului inel de logodnă cu diamant.

Și pentru că se bucură de o popularitate atât de mare, bărbații din toată lumea caută să cumpere un astfel de inel atunci când se hotărăsc să-și ceară iubitele în căsătorie. Iar prețul mare nu este un impediment, ba dimpotrivă, în general, cu cât este mai scump inelul, cu atât este mai apreciat și logodnica este mai fericită ☺.

Astfel, în America, de exemplu, studiile arată că se cheltuiesc aproximativ 3 salarii medii pe un inel de logodnă.

La noi, prețurile pornesc de la circa 1000 lei și poate ajunge până la câteva mii bune, în funcție de caracteristicile diamantului (număr de carate, claritate, culoare și tăietură).

Leave a Reply

Your email address will not be published.